Várakozni vagy meleget inni? Íme a megoldás!

45 másodperc alatt kész a hideg sör!

 A gyorshűtő az új csúcstechnika

Az unió által felkarolt megoldás a brit Enviro-Cool cégé, amely az italok hűtését forradalmasíthatja. A V-Tex nevű készülék az eddigi megoldásoktól eltérően nem a készletet hűti, hanem egy-egy italt, mégpedig a csomagolástól függően 45 másodperc és két perc közötti időtartam alatt négy Celsius-fokra hűl le a frissítő. Az Enviro-Cool adatai szerint átlagosan napi kétszáz dobozos ital hűtésével számolva a készülék a nyitott hűtőknél nyolcvan, az üvegajtós hűtőknél ötvennégy százalékkal kevesebb áramot fogyaszt.

A készülék hűtéshez ugyanazt a technológiát használja, mint bármelyik közönséges hűtőgép, a titok a folyadék kezelésében rejlik. A gyors lehűtéssel eddig az volt a probléma, hogy az italok külső, a csomagolás falához közeli része gyorsabban hűlt le. A V-Tex ezért nem csupán hűti, de egyben keveri is az italt, ám nem rázza fel azt.

rapidcool
A szabadalmaztatott technológia egy úgynevezett Rankine-örvényt hoz létre, amelynek egyik tulajdonsága, hogy az örvény középpontjában a folyadék egy tömbben mozog. Ez természetesen szintén azt jelentené, hogy csupán a külső részek hűlnek, ám a gép pillanatokra megszakítja az örvényt, engedve a folyadék keveredését, majd újrakezdi a folyamatot, így biztosítva az egységes hűlést.

A 903 ezer eurós uniós támogatással létrejött projekt keretében októbertől több holland szupermarketben is kihelyeznek majd hűtőket, de a gyártó ígérete szerint a kereskedelmi felhasználás mellett készülnek majd kifejezetten otthonra szánt, kisebb darabok is. A fejlesztés pedig folyamatos, a mostani prototípusok ugyan még nem teljesen automatikusak, azaz az italt a vásárlónak kell behelyeznie és kivennie a hűtőből, ezt a jövőben már egy robotkar végzi majd helyettük.

rapidcoolforrás:origo