A 2016-os mérséklődés ellenére még mindig az élen van a soproni ingatlanpiac

A tavalyi év végére lelassult a lakáspiac, ahogyan az a szektorra jellemző szezonalitás miatt várható volt.

 

A forgalom éves szinten elmaradt 2015-höz képest, mintegy 5%-kal kevesebb adásvételt regisztráltak. Ennek hátterében nem a piac visszaesése áll, hanem az a tény, hogy az újlakások jelentős része már a tervező asztal mellett eladásra kerül, ezek viszont csak 1-2 év múlva jelennek meg a statisztikákban. A használt lakások szegmensében a vevőket a kivárás jellemzi, akik arra kíváncsiak, hogy az újépítésű társaik megjelenése lenyomja-e az árakat.


Többen igényelhetik a csokot újlakás vásárlására

origo.hu

A hitelezési szegmens is átalakul

A lakáspiac élénkülése a hitelezési szegmensben is átalakulást hozott, ahol az előző évben mintegy 67%-kal emelkedett a lakáshitel iránti érdeklődések száma 2015-höz képest, a szerződések összege pedig 30%-kal bővült. A bankszektor szakemberei idén a csok rendszerében is változást várnak, előrejelzéseik szerint a kedvezményt többen fogják új lakás vásárlására igényelni. A támogatáson belül a legvonzóbb a 10+10 milliós csomag, mely alapvetően három vagy több gyermek mellett vehető igénybe. Ennek egyik része a 10 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás, a másik pedig egy 10 millió forintos kedvezményes hitel – 25 évig 3%-os fix kamattal.

Újlakásnál sem mindegy az elhelyezkedés

Az újépítésű lakóingatlan projektek gyorsan bővülnek hazánkban, a vásárlás esetén viszont nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan ingatlant találjon az érdeklődő, mely hosszú távon is értékálló befektetést nyújt. A jövőbeni érték egyik legmeghatározóbb tényezője az elhelyezkedés, így érdemes mérlegelni, hogy a lakást körülvevő területeknél milyen értékváltozások várhatóak. A legbiztosabb befektetés a rendezett, de még további fejlesztési potenciállal bíró környezetben elhelyezkedő, előrehaladott fázisban lévő ingatlanok számítanak.

2016-ban már nem vágtatott a piac

A 2015-ben mintegy 30%-os lakásár-drágulás után 2016-ban egy sokkal visszafogottabb kép mutatkozott, a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai 7,5%-kal emelkedtek. A területek közötti eltérések a tavalyi év során sem mérséklődtek, míg a népszerű területeken továbbra is dinamikusan bővültek az árak és fokozódott a kereslet, addig a kisebb településeken elvétve történt adásvétel és az átlagárak is csökkentek. Az ország nagyvárosai közül Budapest ingatlanárai kitűnnek, amelytől 25%-kal elmarad a soproni árszint, itt az átlagos négyzetméterenkénti árak 350 ezer forint körül alakulnak. Ehhez képest Szeged és Debrecen árai jelentősen – 21-25%-kal – kedvezőbbek, de ezeken a területen is 250 ezer Ft/m2 feletti árszínvonalra lehet számítani.

Még mindig drágák a soproni lakások

Az egyes ingatlantípusok árai között is lényeges eltérések mutatkoznak, a legalacsonyabb négyzetméterenkénti árak várostól függően a családi házak, illetve a panelek esetén tapasztalhatóak, a legdrágábbnak pedig minden város esetén a téglalakások bizonyulnak. A Sopronban eladó lakások a többi nagyvároshoz képest 10-140%-kal magasabb négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg, a téglalakások átlagosan 288 ezer, a panelek pedig 189 ezer Ft/m2 áron érhetőek el.

Forrás: Ingatlannet.hu